Tiedote: Autismikirjon oppilaiden opetus lähikoulussa edellyttää riittävää tukea

Suomi ratifioi YK:n vammaissopimuksen vuonna 2016. Sen mukaan vammaisella ihmisellä on oikeus saada opetusta yleisessä koulutusjärjestelmässä yhdenvertaisesti muiden kanssa. Autismikirjon lasten kohdalla tämä ei toteudu. Autismikirjon lapset eriytetään muista lapsista usein jo varhaiskasvatuksesta lähtien. Tämä erillinen polku jatkuu läpi opintojen aina työelämään asti.

Vammaisten lasten opintopolkujen eriytyminen muusta yhteiskunnasta

Inkluusio opetuksessa on mahdollista, jos oppilas saa käyttöönsä tarvittavat tukitoimet ja erityisosaamisen.

- Autismikirjon oppilaalla on erityistarpeita, joihin hänen on saatava tarvitsemansa tuki, jotta oppiminen suuressa opetusryhmässä onnistuu. Monilla erityisen tuen oppilailla paras tukipalvelu on toinen ihminen, kuten erityisopettaja tai koulunkäynninohjaaja, joka tuntee oppilaan tuen tarpeet, muistuttaa Autismi- ja Aspergerliiton puheenjohtaja Päivi Norvapalo.

Tällä hetkellä autismikirjon oppilaiden erityispiirteitä ei välttämättä tunnisteta yleisopetuksen ryhmissä. Autismikirjon oppilailla voi olla vaikeuksia esimerkiksi toiminnanohjauksessa, heidän voi olla vaikea sopeutua muutoksiin tai he voivat kuormittua suuren luokan äänimaailmasta.

- Osa autismikirjon oppilaista hyötyy enemmän pienryhmässä tapahtuvasta opetuksesta kuin suuressa ryhmässä opiskelusta. On silti ehdottoman tärkeää, että myös pienryhmässä opiskeleva autismikirjon oppilas on aktiivinen osallistuja kouluyhteisössä, Norvapalo korostaa.

Gradututkimuksessa (Kinnunen ja Poikola 2017) selvitettiin vanhempien ja opettajien näkemyksiä autismikirjon oppilaiden opetusjärjestelyistä. Osa kyselyyn vastanneista vanhemmista vastusti kiivaasti inkluusiota juuri siksi, että sen ei koettu vastaavan heidän lastensa tarpeisiin. Moni vanhemmista koki, että heterogeenisyys vaikeutti lapsen sopeutumista ryhmään.

- Huonot kokemukset eivät vahvista sen paremmin opettajien kuin erityislasten vanhempien luottamusta inkluusiota kohtaan. Kaikille avointa koulua, jossa kaikilla, myös erityistä tukea tarvitsevilla lapsilla, on hyvä opiskella, ei rakenneta ilman yhteisiä pelisääntöjä ja riittäviä resursseja, korostaa Autismi- ja Aspergerliiton toiminnanjohtaja Tarja Parviainen.

Parviainen näkee, että inkluusion onnistuminen edellyttää sitoutumista ja tekoja myös valtiovallan taholla.

- Esitämme haasteen seuraavalle hallitukselle: hallitusohjelmaan tarvitaan kirjaus riittävistä tukitoimista, kun erityisoppilaiden opetus järjestetään lähikoulussa. Tehdään laadukkaasta lähikouluperiaatteesta yksi hallituksen kärkihankkeista!

***

Tänä vuonna 16. kertaa järjestettävillä Autismin talvipäivillä pohditaan opetuksen tulevaisuutta kaikkien oppilaiden lähikoulunäkökulmasta. Puhutaan myös siitä, miten inkluusio on vaikuttanut opetukseen.

Oulussa 9.-10.2.2018 järjestettävien Autismin talvipäivien ohjelmasta löytyy myös puheenvuoroja autismikirjon diagnosoinnista, aisteista, autismikirjon lasten kiintymyssuhteiden tukemisesta ja itsemääräämisoikeudesta. Asiantuntijaluentojen lisäksi myös kokemusosaajat pääsevät ääneen.

Autismin talvipäivien ohjelma löytyy osoitteesta: www.autismiliitto.fi/talvipaivat

Median yhteydenotot:

Viestinnän suunnittelija Sini Rantanen, sini.rantanen(at)autismiliitto.fi, puh. 050 3087 806